ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
250 γρ. βούτυρο
5 κ.σ. καρύδα τριμμένη
200 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
250 γρ. χυμός πορτοκάλι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αλάτι
3-4 κ.σ. σοκολατένιο άλειμμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο Κελσίου στις αντιστάσεις.
2.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, καρύδα, μπέικιν, σόδα, αλάτι και αφήνεις κατά μέρος.
3.Με μίξερ χειρός ή σταθερό, ανακατεύεις ζάχαρη και βούτυρο ν’ αφρατέψουν.
4.Σταδιακά προσθέτεις τ’ αυγά και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα.
5.Έπειτα, προσθέτεις μέρος από το αλεύρι και όλο το γιαούρτι.
6.Συνεχίζεις με το χυμό πορτοκαλιού και το υπόλοιπο αλεύρι.
7.Αφού έχεις βουτυρώσει τη φόρμα του κέικ, ρίχνεις το μισό μείγμα. Απλώνεις το σοκολατένιο άλειμμα μ ’ένα κουτάλι και από πάνω ρίχνεις το υπόλοιπο μείγμα.
8.Ψήνεις για 50 λεπτά περίπου.
9.Όταν βγάλεις το κέικ από το φούρνο, το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του για 15-20 λεπτά.
10.Έπειτα, ξεφορμάρεις και το αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.
11.Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη, εάν σου αρέσει.

NOTES

  1. Το βούτυρο και τ’ αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Μπορείς να ανακατέψεις τη σόδα με το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και έπειτα να προσθέσεις το μείγμα στη ζύμη του κέικ για επιπλέον όγκο.
  3. Εάν δε θες να προσθέσεις το σοκολατένιο άλλειμα, μπορείς να το παραλέιψεις.
  4. Μπορείς να κάνεις τη μισή δόση κέικ. Σε αυτή την περίπτωση θα μειώσεις κατά 10 λεπτά περίπου το χρόνο ψησίματος. Η συγκεκριμένη συνταγή αφορά φόρμα 26 εκ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.