ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για το κέικ:
25 άγουρα κορόμηλα
6 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
180 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη καστανή
4 αυγά
5 κ.σ. καραμελωμένο αμύγδαλο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. γάλα
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4-5 κ.σ. μαρμελάδα κορόμηλο
Για την καραμέλα:
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Σε μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το καραμελωμένο αμύγδαλο.
2.Σε ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. ανακατεύεις το βούτυρο με τη ζάχαρη και τοποθετείς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσουν τα υλικά και απλώνεις σε όλο τον πάτο της ταρτιέρας.
3.Κόβεις τα κορόμηλα στη μέση και τ’ απλώνεις πάνω από την καραμέλα σχηματίζοντας κύκλους.
4.Πασπαλίζεις τα κορόμηλα με αμύγδαλο φιλέ.
5.Με μίξερ χειρός, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ αφρατέψουν.
6.Χαμηλώνεις την ταχύτητα και ενσωματώνεις ένα- ένα τ’ αυγά.
7.Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι.
8.Τέλος προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και ενσωματώνεις με μια σπάτουλα.
9.Στρώνεις το μείγμα του κέικ πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και ψήνεις στους 180ο για 45 λεπτά.
10.Αφαιρείς από το φούρνο και αφήνεις την ταρτιέρα σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά.
11.Αναποδογυρίζεις το κέικ στην πιατέλα και αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
12.Απλώνεις τη μαρμελάδα πάνω από τα κορόμηλα.

NOTES

Για το καραμελωμένο αμύγδαλο :

Θα χρειαστείς 70 γρ. αμύγδαλα & 1 κ.σ. ζάχαρη.

  1. Σε αντικολλητικό σκεύος, καβουρδίζεις το αμύγδαλο για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Φροντίζεις ν’ ανακατεύεις συχνά ώστε ν ’αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.
  2. Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία τοποθετείς τη ζάχαρη. Όταν λιώσει και αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας, αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις τ’ αμύγδαλα. Ανακατεύεις ώστε να καλυφθούν όλοι οι καρποί.
  3. Απλώνεις το μείγμα σε λαδόκολλα και αφήνεις να κρυώσει.
  4. Όταν κρυώσει το μείγμα, τοποθετείς από πάνω μια επιπλέον λαδόκολλα και με τη βοήθεια του πλάστη θρυμματίζεις το καραμελωμένο αμύγδαλο.
  5. Διατηρείς αεροστεγώς, σε γυάλινο δοχείο, στο ψυγείο.

Μπορείς αντί για κορόμηλα, να χρησιμοποιήσεις 3 μυρωδάτα μήλα κομμένα σε φέτες ή 3- 4  ζουμερά αχλάδια.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.