ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τα γλυκά ψωμάκια
600 γρ. αλεύρι τύπου 00
350 γρ. ξινόγαλο
200 γρ. βούτυρο
2 αυγά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 φακ. ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
2 κρόκοι + 2 κ.σ. νερό (για το αυγούλωμα)
100 γρ. τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο (για πασπάλισμα)
Για τη μαρμελάδα κυδώνι
750 γρ. κυδώνι καθαρισμένο
200 γρ. ζάχαρη
300 γρ. μούστος
150 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλλας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Για τη μαρμελάδα κυδώνι
2.Καθαρίζεις τα κυδώνια και τα κόβεις σε λεπτές φέτες.
3.Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο τοποθετείς το φρούτο με το νερό, το μούστο και τη ζάχαρη και φέρνεις σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά.
4.Συνεχίζεις τον βρασμό σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι ν’ αρχίσει να μαλακώνει το φρούτο, γύρω στα 20 λεπτά.
5.Αποσύρεις από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ λιώνεις το κυδώνι σε πουρέ.
6.Επαναφέρεις στη φωτιά και συνεχίζεις το βρασμό για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
7.Αποσύρεις από τη φωτιά, γεμίζεις τ’ αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσεις κατά προτίμηση στο ψυγείο.
8.Για τα γλυκά ψωμάκια
9.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
10.Σε κατσαρόλα, ζεσταίνεις πολύ ελαφρά το ξινόγαλο. Προσθέτεις τη μαγιά και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί. Επιπλέον, προσθέτεις τ’ αυγά, ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν.
11.Λιώνεις το βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
12.Προσθέτεις το μείγμα του ξινόγαλου στο αλεύρι και ανακατεύεις μ' ένα κουτάλι.
13.Ζυμώνεις και παράλληλα ενσωματώνεις σταδιακά το βούτυρο. Ζυμώνεις μέχρι ν’ απορροφηθεί το βούτυρο και να έχεις μια ελαστική βουτυρένια ζύμη.
14.Σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και αφήνεις τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.
15.Μοιράζεις τη ζύμη στα δύο. Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγεις, με τη βοήθεια του πλάστη, κάθε κομμάτι ζύμης σε παραληλλόγραμο.
16.Κόβεις σε τρίγωνα και προσθέτεις μία κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα στη βάση του τριγώνου.
17.Ρολάρεις κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την άκρη του (όπως στα κρουασάν).
18.Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζεις για 1 ½ ώρα περίπου ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
19.Προθερμαίνεις καλά το φούρνο στους 180ο .
20.Αυγουλώνεις τα γλυκά ψωμάκια, πασπαλίζεις με αμύγδαλο ή φουντούκι και ψήνεις για 20 λεπτά περίπου.
21.Τοποθετείς σε σχάρα να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.
22.Απολαμβάνεις με τον καφέ ή το τσάι σου!

NOTES

  1. Προσέχεις να μην απορροφηθούν εντελώς τα υγρά του φρούτου. Ανακατεύεις συχνά.
  2. Αντί για μαρμελάδα κυδώνι, μπορείς να βάλεις ως γέμιση όποια μαρμελάδα σου αρέσει.
  3. Ο τρόπος που θα διαχειριστείς τη ζύμη σου, θα δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα στο ψωμάκι. Η παραπάνω διαδικασία θα κάνει τη ζύμη πιο τσουρεκένια. Αν σου αρέσει να είναι το αποτέλεσμα πιο ψωμένιο, το βούτυρο αντί να το ζεστάνεις, θα το κόψεις σε κύβους και θα το ενσωματώσεις παγωμένο.
  4. Τη ζύμη μπορείς να τη ζυμώσεις είτε με το χέρι, είτε με τη βοήθεια του μίξερ.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.