Στη συγκεκριμένη συνταγή το χαρουπάλευρο αντικαθιστά μέρος του αλευριού και μαζί με το λιναρόσπορο και τα καρύδια, αυτό το ψωμί αποκτά μια γήινη και μεστή γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει.

350 γρ. αλεύρι σκληρό ( για ψωμί) | |
50 γρ. χαρουπάλευρο | |
1 κ.γ. αλάτι | |
1 κ.γ. μέλι | |
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( 8 γρ.) | |
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα | |
40 γρ. κοπανισμένος λιναρόσπορος | |
250 γρ. νερό | |
40 γρ. ελαιόλαδο |
Το χαρουπάλευρο έχει ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να αντικαταστήσει το κακάο. Παλαιότερα, θεωρείτο το κακάο των φτωχών. Είναι λιγότερο πικρό από τη σοκολάτα καθώς διαθέτει μια φυσική γλυκύτητα, ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και καφείνη.
1. | Κοσκινίζεις τα άλευρα και παράλληλα ζεσταίνεις το νερό σε μικρή κατσαρόλα όπου διαλύεις το μέλι. |
2. | Σ’ ένα μπολ αναμιγνύεις μέρος του χλιαρού νερού, λίγο αλεύρι και τη μαγιά ώστε να έχεις ένα χυλό. Αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά γύρω στα 15’. Θα δεις το μείγμα να φουσκώνει, κάνοντας αφρούς στην επιφάνεια. |
3. | Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί με το χυλό και ζυμώνεις με το χέρι. Ίσως χρειαστείς λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στα χέρια σου για το ζύμωμα. |
4. | Αφού φτιάξεις ένα καρβελάκι, το τοποθετείς σε καθαρό μπολ σκεπασμένο για μιάμιση ώρα περίπου να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος. |
5. | Έπειτα, προθερμαίνεις το φούρνο για 30 λεπτά στους 220ο και τοποθετείς εξαρχής τη γάστρα σκεπασμένη να ζεσταθεί. |
6. | Αναποδογυρίζεις τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί, σκεπασμένη όσο ζεσταίνει ο φούρνος και αφήνεις να φουσκώσει. |
7. | Για να έχεις μια πιο τραγανή κόρα, αφού ο φούρνος προθερμανθεί, τοποθέτησε νερό σ’ ένα ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου. |
8. | Τοποθετείς με προσοχή το ψωμί με το αντικολλητικό χαρτί μαζί στη γάστρα, πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι, χαράζεις την επιφάνεια και ψήνεις με κλειστό το καπάκι για 30 περίπου λεπτά. |
9. | Αφαιρείς στη συνέχεια το καπάκι της γάστρας και συνεχίζεις το ψήσιμο για 15 λεπτά. |
10. | Αφαιρείς το ψωμί από τη γάστρα και το αφήνεις σε μια σχάρα να κρυώσει. |
Leave a Reply