Ingredients

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
½ κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. ζάχαρη καστανή
125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
280 γρ. πούλπα πορτοκαλιού ( 2 πορτοκάλια)
2 ποτήρια νερό
4 κ.σ. μέλι
1 ξύλο κανέλλας
Ένας λόγος που δεν έφτιαχνα αυτό το γλυκό ήταν διότι δε μου άρεσε καθόλου η ιδέα του τριμμένου φύλλου κρούστας στη ζύμη. Λατρεύω όμως τα πορτοκάλια και το άρωμα που προσδίδουν στα γλυκά, οπότε αποφάσισα να το πειράξω λιγάκι!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, το μέλι και το ξύλο κανέλλας και φέρεις σε βρασμό για 15 λεπτά περίπου. Αφήνεις το σιρόπι κατά μέρος να κρυώσει.
2.Σε κατσαρόλα με κρύο νερό, βράζεις τα πορτοκάλια για 20 λεπτά. Δοκιμάζεις με μια οδοντογλυφίδα εάν έχει μαλακώσει η φλούδα τους και μπορεί να τρυπηθεί.
3.Στη συνέχεια τα βγάζεις από το νερό και αφήνεις να κρυώσουν.
4.Έπειτα, κόβεις τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρείς τα κουκούτσια, και τα πολτοποιείς στον πολυκόφτη.
5.Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170ο στον αέρα.
6.Σε μπολ μεσαίου μεγέθους αναμιγνύεις τα στερεά υλικά (σιμιγδάλι, αλεύρι, πούδρα αμυγδάλου, μπέικιν πάουντερ).
7.Σε μεγάλο μπολ χτυπάς με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και το βούτυρο ν’ αφρατέψουν.
8.Προσθέτεις ένα-ένα τ' αυγά, την κανέλα, την πούλπα και τέλος όλα τα στερεά υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
9.Ψήνεις για 45 λεπτά σε ταψί 23 εκ.
10.Σιροπιάζεις το καυτό γλυκό με κρύο σιρόπι.
11.Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις.

Σημειώσεις

  1. Τα σιροπιαστά γλυκά ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακών και η πορτοκαλόπιτα αν και έχει σύντομη ιστορία, επάξια έχει μια θέση ανάμεσά τους. Ως προς το σιρόπιασμα αυτό το γλυκό είναι αρκετά ισορροπημένο χωρίς να σε λιγώνει. Σκοπός είναι να μπορείς να φας παραπάνω από ένα κομμάτι χωρίς να λιγώνεσαι από τη ζάχαρη.
  2. Επειδή τα πορτοκάλια πικρίζουν μετά το βράσιμο, καλό είναι να διαλέξεις τα πιο γλυκά πορτοκάλια, να τρίψεις ελαφρά το φλοιό πορτοκαλιού (πριν το βράσιμο), σαν να θέλεις ξύσμα και να αφαιρέσεις τα κουκούτσια πριν την πολτοποίηση.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.