
1 κιλό baby πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. | |
1 γλυκοπατάτα μέτρια (100 γρ) | |
200 γρ. κρέμα γάλακτος | |
100 γρ πλήρες γάλα | |
250 γρ. μοσχαρίσιος σπιτικός ζωμός | |
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο | |
2 σκελίδες σκόρδο | |
Αλάτι – πιπέρι ( κατά βούληση) | |
250 γρ παρμεζάνα τριμμένη | |
100 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη | |
30 γρ. βούτυρο ( για το βουτύρωμα του πυρέξ και την επιφάνεια του φαγητού) |
1. | Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις τον σπιτικό ζωμό, το γάλα και την κρέμα γάλακτος. |
2. | Προσθέτεις το σκόρδο τριμμένο. |
3. | Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το μοσχοκάρυδο και αφήνεις να πάρει ένα χόχλο σε μέτρια θερμοκρασία. |
4. | Κόβεις σε ροδέλες τις πατάτες με τη βοήθεια του μαντολίνου. Η γλυκοπατάτα επειδή είναι πολύ σκληρή, κόβεται σε πιο λεπτές φέτες απ’ ότι οι baby πατάτες. |
5. | Τρίβεις την επιφάνεια του πυρέξ ( ή της ταρτιέρας 30 εκ.) με τη σκελίδα σκόρδου, βουτυρώνεις μ’ ένα κομμάτι βούτυρο και απλώνεις τις μισές πατάτες. |
6. | Πασπαλίζεις με τυρί. |
7. | Απλώνεις τις υπόλοιπες πατάτες. Ρίχνεις το μείγμα με τον ζωμό και πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί. |
8. | Κόβεις 3-4 μικρά κομμάτια βούτυρο και τα τοποθετείς στην επιφάνεια. |
9. | Ψήνεις για 1 ώρα στους 180ο. Σερβίρεις όσο το φαγητό είναι ζεστό. |
Leave a Reply