ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
150 γρ. αλεύρι κίτρινο
100 γρ. αλεύρι ντίνκελ
150 γρ. σκληρό αλεύρι
1 αυγό
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
125 γρ. βούτυρο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
10-12 φέτες παστουρμά
14 φέτες κασέρι
300 γρ. μανούρι (τριμμένο ή σε λεπτές φέτες)
3-4 ντομάτες σε φέτες
ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
1 κρόκος χτυπημένος με 2 κ.σ. γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα άλευρα, το γιαούρτι, το βούτυρο λιωμένο και το αυγό.
2.Ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχεις μια εύπλαστη και απαλή ζύμη.
3.Καλύπτεις τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται σ’ αυτή και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
4.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο.
5.Αλευρώνεις τον πάγκο εργασίας, μοιράζεις τη ζύμη στα δύο και ανοίγεις το κάθε κομμάτι σε φύλο διαμέτρου 38 εκ. περίπου.
6.Λαδώνεις ένα αλουμινένιο ταψί διαμέτρου 35 εκ.
7.Απλώνεις το πρώτο φύλλο με την άκρη να εξέχει από το ταψί.
8.Απλώνεις το κασέρι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
9.Συνεχίζεις με τον παστουρμά αφού πρώτα έχεις καθαρίσει τις φέτες από το τσιμένι (ή μοσχοσίταρο), την κοκκινωπή κρούστα που καλύπτει τον παστουρμά.
10.Απλώνεις τις φέτες ντομάτας και τελευταίο το μανούρι.
11.Ανοίγεις και το δεύτερο φύλλο και το τοποθετείς στο ταψί.
12.Κλείνεις όμορφα τα δύο φύλλα δημιουργώντας κόθρο.
13.Αλείφεις το επάνω φύλλο με το χτυπημένο αυγό και γάλα.
14.Πασπαλίζεις με μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο, αν έχεις.
15.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45 λεπτά περίπου.
16.Αφήνεις να κρυώσει για 15 λεπτά πριν την κόψεις.

Σημείωση

Το τσιμένι ή τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο παρέα μ’ ένα μείγμα μπαχαρικών από κύμινο, πάπρικα, μαύρο πιπέρι, μπούκοβο διαλυμένα καλά με νερό δημιουργούν μια πάστα με την οποία καλύπτουν το κρέας του παστουρμά. Αυτή η πάστα είναι που του προσδίδει την ιδιαίτερα έντονη γεύση και άρωμά του. Γι’ αυτό και προτιμάται ν’ αφαιρείται. Κάποιοι τοποθετούν  τις φέτες παστουρμά σε γάλα για να τον μαλακώσουν και να γίνει η γεύση του πιο ήπια.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.