ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φράουλες καθαρισμένες
300 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Πλένεις καλά τις φράουλες και τις καθαρίζεις από τα κοτσάνια τους.
2.Τις τοποθετείς σε καθαρό μπολ και προσθέτεις και τη ζάχαρη. Τις αφήνεις γύρω στη 1 ώρα να αρχίσουν να βγάζουν την υγρασία τους.
3.Τοποθετείς το μείγμα σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και αρχικά τις βράζεις σε υψηλή θερμοκρασία (9/9) για 10 λεπτά.
4.Το μείγμα θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία (7/9) για επιπλέον 10 λεπτά. Ξαφρίζεις με προσοχή την επιφάνεια.
5.Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία (4/9), πολτοποιείς τις φράουλες με το ραβδομπλέντερ ή μ’ ένα πιρούνι και βράζεις για επιπλέον 25 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
6.Τοποθετείς τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνεις καλά με το καπάκι και τα τοποθετείς ανάποδα να σφραγίσουν.
7.Διατηρείς στο ψυγείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Αν θες αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με μέλι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 250 γρ μέλι. Όταν η μαρμελάδα σου θα είναι έτοιμη, προσθέτεις και 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia, ανακατεύεις να πάνε παντού και τοποθετείς στα βαζάκια.
  2. Επιλέγεις φράουλες σχετικά άγουρες και όχι πολύ γινωμένες. Το άγουρο φρούτο περιέχει περισσότερη πηκτίνη και βοηθάει στο δέσιμο της μαρμελάδας ενώ το ώριμο φρούτο περισσότερα σάκχαρα.
  3. Πολτοποιείς κατά βούληση. Προσωπικά προτιμώ η μαρμελάδα μου να έχει κάποια κομμάτια φρούτου και να μην είναι εντελώς ζελές.
  4. Στο τρίτο στάδια βρασμού που έχεις πολτοποιήσει το φρούτο, παρόλο που χαμηλώνεις τη θερμοκρασία θέλει συχνό ανακάτεμα ώστε να μην σου πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  5. Φροντίζεις να έχεις αποστειρώσει τα βαζάκια στο φούρνο. Τα τοποθετείς ανάποδα στη σχάρα του φούρνου για 5 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία.
  6. Επιλέγω να μην αρωματίζω τις μαρμελάδες μου διότι προτιμώ να γεύομαι ξεκάθαρα το φρούτο, μπορείς όμως αν σου αρέσει ν’ αρωματίσεις μ’ ένα λοβό βανίλιας αφού πρώτα τον έχεις χαράξει κατά μήκος κι έχεις αφαιρέσει μ’ ένα μαχαίρι τους σπόρους. Σπόρους και λοβό τους προσθέτεις στο μείγμα της μαρμελάδας κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.