ΥΛΙΚΑ

370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
220 γρ βούτυρο παγωμένο
1 αυγό
75 γρ ζάχαρη άχνη
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
350 γρ μαρμελάδα φράουλα (γέμιση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για το μπισκότο της τάρτας, ανακατεύεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
2.Προσθέτεις το βούτυρο κομμένο σε κύβους, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύεις τα υλικά της ζύμης είτε με χέρι είτε με το μίξερ (με φτερό). Η ζύμη αρχικά θα είναι ψιχουλιαστή και σταδιακά που το βούτυρο θα μαλακώσει από τη θερμοκρασία, θα ενωθούν όλα τα υλικά σε μια βουτυράτη ζύμη. Τη σκεπάζεις με μεμβράνη και την τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να παγώσει και να είναι πιο διαχειρίσιμη.
3.Χωρίζεις τη ζύμη σου σε 2 μέρη. Τα 2/3 της ζύμης τα χρησιμοποιείς για τη βάση της τάρτας και το 1/3 για την επιφάνειά της.
4.Αλευρώνεις ελαφρά τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη τον οποίο έχεις επίσης ελαφρώς αλευρώσει, ανοίγεις τη ζύμη και τη μεταφέρεις σε βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. Την τρυπάς ελαφρά στην επιφάνεια με το πιρούνι. Κόβεις τα περισσεύματα της ζύμης από τα τοιχώματα.
5.Ψήνεις το μπισκότο για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στο αέρα.
6.Αφαιρείς την ταρτιέρα από το φούρνο. Απλώνεις την μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
7. Την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγεις φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο.
8.Κόβεις λωρίδες πλάτους 1.5 – 2 εκ. και τοποθετείς στην επιφάνεια της τάρτας όπως σου αρέσει.
9.Ψήνεις για επιπλέον 20 λεπτά στον αέρα.
10.Αφήνεις την τάρτα να κρυώσει σε σχάρα, πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και σερβίρεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.