ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. κίτρινο αλεύρι (για ζυμώματα)
330 γρ. βούτυρο
480 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό ( για τη ζύμη)
500 γρ. φέτα
200 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
3-4 κ.σ. γιαούρτι ( για τη γέμιση)
2 αυγά ( για τη γέμιση)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρόκος αυγού για επάλειψη
Σουσάμι ή μαυροσούσαμο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα αλεύρια, το γιαούρτι, το βούτυρο λιωμένο και το αυγό.
2.Ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχεις μια εύπλαστη και απαλή ζύμη.
3.Καλύπτεις τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται σ’ αυτή και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
4.Ετοιμάζεις τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σ ’ένα μπολ. Διατηρείς στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις το φύλλο κουρού.
5.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ο.
6.Αλευρώνεις τον πάγκο εργασίας, μοιράζεις τη ζύμη, ώστε να μπορείς να την διαχειριστείς και ανοίγεις το κάθε κομμάτι σε φύλο πάχους 1 εκατοστού.
7.Με στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 12 εκ. ( ή όποιο άλλο σκεύος σ' εξυπηρετεί, π.χ. μικρό πλαστικό μπολ) κόβεις τη ζύμη σου.
8.Προσθέτεις 1 κ.σ. γέμιση (γεμάτη), ενώνεις τις άκρες ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και σφραγίζεις με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
9.Συνεχίζεις κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσεις με όλη τη γέμιση.
10.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί στο ταψί (ή στα ταψιά), αυγουλώνεις μ ’ένα πινέλο τα τυροπιτάκια, πασπαλίζεις με μαυροσούσαμο και ψήνεις για 20 – 25 λεπτά.

NOTES

  1. Καλό είναι το βούτυρο όταν το χρησιμοποιήσεις να είναι λιωμένο αλλά να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Στη γέμιση μπορείς να βάλεις όποιο τυρί προτιμάς. Νομίζω ο συνδυασμός ενός λευκού κι ενός κίτρινου τυριού είναι ότι πρέπει.
  3. Η ζύμη δε χρειάζεται μίξερ. Επειδή περιέχει το γιαούρτι και το βούτυρο είναι πολύ απαλή και τα υλικά ενσωματώνονται εύκολα.
  4. Αν τυχόν σου περισσέψει ζύμη, τη σκεπάζεις με μεμβράνη και τη διατηρείς στην κατάψυξη για επόμενη φορά.
  5. Μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων όσα τυροπιτάκια δε θες να ψήσεις εκείνη τη στιγμή, παραλείποντας το αυγούλωμα και το πασπάλισμα.
  6. Όσον αφορά το πάχος του φύλλου, προσωπικά δε το θέλω πολύ χοντρό. Διότι διπλώνοντάς το, νομίζω ότι στο τέλος θα γεύεσαι περισσότερο το φύλλο απ’ ότι τη γέμιση.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.