ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φακ. ξηρή μαγιά
200 γρ. ζάχαρη καστανή ( επιπλέον 15 γρ. ζάχαρη για τη μαγιά)
1 κ.γ. κανέλλα
500 γρ. χλιαρό νερό
150 γρ. ηλιέλαιο (επιπλέον 2 κ.σ. για το ζύμωμα)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
260 γρ. ταχίνι
180 γρ. πετιμέζι
6 κ.σ. καρύδι
Σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μπολ ανακατεύεις αλεύρι και κανέλλα.
2.Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις το νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη ζάχαρη να λιώσει.
3.Σε μικρό μπολ βάζεις λίγο ζεστό νερό, 15 γρ ζάχαρη, τη μαγιά και 3 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύεις μ'ένα κουτάλι και αφήνεις κατά μέρος, για 15 λεπτά περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί ο χυλός σε όγκο.
4.Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτεις το ζεστό νερό, το ηλιέλαιο, το χυλό της μαγιάς και το ξύσμα λεμονιού.
5.Ζυμώνεις να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζεις λίγο ηλιέλαιο στα χέρια σου και μαζεύεις τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
6.Η ζύμη είναι ελαστική, όχι όμως τόσο αέρινη όπως τα τσουρέκια με αυγό και βούτυρο.
7.Τοποθετείς τη ζύμη σε καθαρό μπολ. Καλύπτεις με καθαρή πετσέτα. Αφήνεις να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο, γύρω στις 3 ώρες.
8.Μοιράζεις τη ζύμη σε 4 μέρη.
9.Απλώνεις τη ζύμη με πλάστη σε παραλληλόγραμμο, αφού έχεις αλευρώσει τον πάγκο εργασίας.
10.Απλώνεις τη γέμιση ( πετιμέζι ανακατεμένο με ταχίνι) μ’ ένα κουτάλι, πασπαλίζεις παντού με τριμένο καρύδι και τυλίγεις τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό.
11.Κόβεις σε ρολά πάχους 3 - 4 εκ.
12.Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνεις να διπλασιαστούν σε όγκο, σκεπασμένα. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις τη σκεπασμένη ζύμη στο φούρνο στους 50ο Κελσίου, όπου θα διπλασιαστεί σε όγκο γρηγορότερα.
13.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 18-20 λεπτά περίπου.
14.Τοποθέτησέ τα σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

NOTES

Εάν θες να φτιάξεις τη στρογγυλή πλεξίδα, όπως στη φωτογραφία, αφού τυλίξεις το ρολό, θα το κόψεις μ’ενα καλό μαχαίρι ή κοφτη πίτσας κατά μήκος. Τη μία άκρη δε θα την κόψεις, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα το πλέξιμο. Εναλλάξ πλέκεις τα δύο κομμάτια και στο τέλος ενώνεις τις άκρες σε στεφανάκι. Προσέχεις, να μη σου χυθεί η γέμιση και αυτό θα το καταφέρεις εάν φροντίζεις κατα το πλέξιμο το κομμένο σημείο της ζύμης να κοιτά πρός τα επάνω.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.