ΥΛΙΚΑ

2 πακέτα σφολιατίνια (400 γρ)
1 λίτρο γάλα
330 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ κορν φλάουρ
½ λοβός βανίλιας κομμένος κατά μήκος
150 γρ ζάχαρη
2 αυγά
5 κρόκοι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4-5 θρυμματισμένα σφολιατίνια για πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνεις το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια θερμοκρασία (6/9). Προσθέτεις το λοβό βανίλιας ανοιγμένο κατά μήκος και το ξύσμα λεμονιού.
2.Σε μπολ αναμιγνύεις το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τ΄ αυγά με το σύρμα ανάδευσης.
3.Προσθέτεις σε ροή κλωστής μέρος του ζεστού γάλακτος στο μπολ με το μείγμα αυγών, ενώ παράλληλα ανακατεύεις με το σύρμα.
4.Στη συνέχεια, μεταφέρεις όλο το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, ενσωματώνοντας το κατά τον ίδιο τρόπο και ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ανάδευσης.
5.Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, χαμηλώνεις στο ελάχιστο τη θερμοκρασία. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμα.
6.Τοποθετείς σε πορσελάνινο ή γυάλινο σκεύος, κατά προτίμηση, και σκεπάζεις την κρέμα με πλαστική μεμβράνη εφαπτόμενη στην επιφάνειά της ώστε να μην κάνει κρούστα.
7.Αφήνεις κατά μέρος να πέσει η θερμοκρασία της και τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.
8.Αφού κρυώσει η κρέμα, την χτυπάς με μίξερ χειρός ώστε ν’ αφρατέψει.
9.Σε παραλληλόγραμμο σκεύος 20 x 25 εκ. στρώνεις τα σφολιατίνια.
10.Απλώνεις τη μισή κρέμα ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνεις μια στρώση σφολιατίνια και απλώνεις την υπόλοιπη κρέμα.
11.Κρατάς λίγα σφολιατίνια, τα θρυμματίζεις και πασπαλίζεις πάνω από την κρέμα.
12.Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

  1. Ο μισός λοβός βανίλιας είναι αρκετός για την κρέμα, εφόσον χρησιμοποιήσεις όλα τα σποράκια που περιέχει. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόψε κατά μήκος το λοβό, ξύσε προσεκτικά το εσωτερικό του και τοποθέτησε στην κρέμα και το λοβό και τα σποράκια.
  2. Την κρέμα ζαχαροπλαστικής την φτιάχνω πάντα αποβραδίς. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν καθυστερώ την επόμενη ημέρα στη συναρμολόγηση του γλυκού.
  3. Στην περίπτωση που δεν σερβίρεις απευθείας και θέλεις να κρυώσει πιο πολύ το γλυκό, το τοποθετείς στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη στην επιφάνεια και πασπαλίζεις με τριμμένα σφολιατίνια και ζάχαρη άχνη, πριν το σερβίρισμα. Σ’ αυτή την περίπτωση οι στρώσεις από σφολιατίνια θα μαλακώσουν ελαφρά από την υγρασία της κρέμας.
  4. Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.