ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500gr αλεύρι
125gr ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. ζαχαρη καστανή
1 φακ. ξηρή μαγιά
250 γρ. πλήρες γάλα
50 γρ. βούτυρο
1 αυγό
5 γρ. αλάτι
400 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
50 γρ. ζαχαρη καστανή
3 κ. σ. πετιμέζι
1 κ. γ. κανέλλα
½ κ. γ. τζιντζερ
¼ κ. γ. γαρίφαλο
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1.Σ'ενα μπολ αναμειγνύεις αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνεις το γάλα σ' ένα κατσαρολάκι. Παίρνεις μέρος του γάλακτος (να είναι χλιαρό) και μαζί με τη μαγιά τ'ανακατευεις σ' ένα μπολ. Προσθέτεις και τη μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη και αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο υπόλοιπο γάλα προσθέτεις και το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
2.Ενώνεις το μείγμα γαλα/βούτυρο με το αλεύρι και προσθέτεις και τo αυγό. Ανακατεύεις και τελευταία προσθέτεις την ενεργοποιημενη μαγιά. Προσωπικά ανακατεύω τα υλικά και πλάθω τη ζυμη μου με τα χερια. Σκεπάζεις τη ζυμη με μια πετσετουλα και την αφήνεις κατά μέρος να διπλασιαστεί.
3.Καθαρίζεις την κολοκύθα από φλούδες και σπόρους. Κόβεις σε κύβους και τοποθετείς σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο. Βράζεις την κολοκύθα σε χαμηλή φωτιά μ'ενα δάχτυλο νερό, και ανακατεύεις συχνά για να μην πιάσει. Όταν μαλακώσει, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το υλικό να κρυώσει. Έπειτα, λιώνεις την κολοκύθα είτε με το πηρούνι είτε με μπλέντερ. Με το πηρουνάκι μια χαρά λιώνει. Ρίχνεις και τα μυρωδικά και ανακατεύεις.
4.Αφού η ζύμη διπλασιαστεί, αλευρώνεις καλά την επιφάνεια εργασίας και ανοίγεις τη ζυμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο. Απλώνεις τη γέμιση, πασπαλίζεις με τη ζάχαρη και τυλίγεις σε ρολό. Κόβεις με το μαχαίρι κομμάτια ζύμης πάχους 3-4 εκ. και τοποθετείς στο ταψί, αφού πρώτα έχεις στρώσει το αντικολλητικο χαρτί. Εάν περισσέψει γέμιση, την απλώνεις πάνω από τα ρολάκια. Αφήνεις κατά μέρος να διπλασιαστουν σε όγκο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.